Kan collagen være miraklet, der redder Fritz?

Kan collagen være miraklet, der redder Fritz?

23. november 2023 Af Louise Hededam

Mens jeg har arbejdet på indlægget her, er der sket nyt i sagen om Fritz. Men det får du altså først serveret senere i indlægget. Så god læselyst til dig 🙂

Man kan købe sig fattig i tilskudsprodukter til heste, og det er vi ind i mellem nogen, der har gjort. Når man står med en skadet hest, som jeg gør, så er man nok endnu mere tilbøjelig til at forsøge sig med lidt ekstra. Som jeg har beskrevet tidligere, har jeg sat alt ind på at give Fritz de bedste muligheder for at komme sig over både gaffelbåndskade og slidgigt i forknæene.

Kosttilskud eller ‘take my money’?

Lige nu får Fritz to forskellige tilskud fra NDS Equine, NDS Equine Ezy Move og NDS Equine TendonX. Jeg har forsøgt at læse lidt op på, hvad det egentlig kan. NDS Equine Ezy Move er målrettet slidgigten i forknæet. Slidgigt er hyppigt forekommende hos sportsheste og ældre heste, og i Fritz’ tilfælde hælder jeg faktisk til, at det er en følgeskade af de udfordringer, han har haft i det modsatte forben. Altså – en skade, der er opstået af længerevarende be- og aflastning.

Familiedrevet firma

NDS blev i sin tid startet af Kenneth, som i mange år har beskæftiget sig indenfor sundhedsprodukter og -tilskud. Familien er bosat i England, og Kenneths datter var for nogle år siden ansat i en professionel springstald i den sydlige del af landet. Her stod flere af hestene stod med problemer, som dyrlægerne havde svært ved at løse. Derfor foreslog familien at teste nogle collagenprodukter af på hestene. Kenneths søn Kasper, som er min kontakt i firmaet, fortæller, at forsøget gik godt, og da de havde testet det på heste flere steder i Europa, som ellers også var opgivet af dyrlægerne, var det faktisk startskuddet til NDS Equine Nutrition. Nu bruges produktet af mange professionelle og anbefales af dyrlæger over hele Europa.

Dokumenteret effekt

I øjeblikket får han den højeste dosis, fordi han står med en akut skade. NDS har lavet forsøg med Ezy Move, og collagen-pulveret er testet af i alt 38 heste over 12 uger. Én gruppe fik 25 g. Ezy Move om dagen, én fik 50 g. om dagen, og den sidste gruppe heste fik et placebo-præparat og kunne på den måde være kontrolgruppe.

I forsøget var det både en dyrlæges vurdering og ejerens egen opfattelse af hesten, der spillede ind. Jeg synes, det mest interessante resultat af forsøget er effekten på halthed og fleksionssmerter. Vi ved faktisk ikke, hvor ondt Fritz har i det forknæ, for det var ved en tilfældighed, vi opdagede hans gigt. Men han slog en kolbøtte i juni med mig på ryggen, og det kan sagtens hænge sammen med smerter i netop forknæet. Så når forsøget viser, at hestene efter 6 uger på den høje dosis viste langt færre smerter, giver det mig håb.

Forsøget viser også, at ejerens vurdering af hestens villighed til at løbe, øges efter behandlingen. Og også her må jeg sige, at jeg står med en anden hest nu, end jeg gjorde for et par måneder siden. Fritz er langt mere frisk og fremadgående, selvom han kun bliver trukket for hånd. Ofte har jeg faktisk en følelse af, at det er ham, der motionerer mig – og ikke omvendt.

Miraklet i gaffelbåndet

Nå, men Ezy Move og effekten af netop det collagen-produkt er én ting. Glucosamin og MSM er også velkendte produkter til at holde symptomer på slidgigt nede, så her vil jeg jo også kunne bruge noget andet. Hvis altså jeg fortsat har en hest at ride på.

Det er især effekten af NDS Equine TendonX, jeg har været spændt på. Det er jo det produkt, der gerne skulle hjælpe Fritz med at hele op i skaderne på højre forbens gaffelbånd. Der er desværre ikke lavet studier på TendonX’ virkning på heste. Men man ved fra studier i laboratorier og på mennesker, at collagen-produktet har en positiv effekt på ophelingsmolekyler i cellerne. Man har også lavet et studie med løbere med skader på akillessenen, og her oplevede 7 ud af 10 en opheling af den kroniske skade i senen efter indtag af collagen i samarbejde med et specialiseret genoptræningsprogram.

Og så er det måske også væsentligt at sige, at jeg kom i kontakt med Kasper fra NDS Equine, fordi flere har oplevet hurtig (og overraskende) opheling af gaffelbåndsskader, efter hesten har fået collagen.

“Ja, jeg er overrasket”

I sidste uge var jeg så endelig til kontrol hos dyrlægen med Fritz. Jeg havde faktisk i høj grad afskrevet ham, for jeg syntes ikke, han var rengående (nok), da jeg senest tjekkede ham i longe. Og på en måde havde jeg indstillet mig på at finde ham et sted, han kunne gå som pensionist. Det ville have givet mig lidt pause fra både ridning og de mange omkostninger.

Men allerede ved longeringen hos dyrlægen kunne jeg se, at noget var forandret. I mønstring og bøjeprøve var der kun ganske let reaktion, og da vi så satte scanneren på gaffelbåndet, stod jeg med en meget overrasket dyrlæge. Han havde simpelthen ikke forventet, at den skade var helet så pænt op.

Jeg kan og må ikke citere ham for at tro på, at det er collagenet, der har gjort en forskel. Jeg har jo også behandlet med infrarød laser, og der kan også være andre faktorer, der har spillet ind. Men fakta er, at jeg har givet Fritz et ordentligt skud af et produkt, der er gennemtestet med gode resultater. Dyrlæger i både Danmark og andre lande i Europa anbefaler produkterne fra NDS Equine, og jeg er ret sikker på, jeg kommer til at fortsætte med at bruge collagen til Fritz. Hvis altså han stadig får ‘go’ fra dyrlægen, når vi skal til opfølgende tjek lige før jul.

Se, det var da en meget god nyhed, ik?!

Har du læst nogle af mine tidligere indlæg?
Nu er ridning sgu kun for de rige
Heling eller hokuspokus

(Topbilledet er fra Christmas Show Warm Up 2022, og det er min veninde Camilla, der har taget det)