Tving din klub til at stemme

Tving din klub til at stemme

14. februar 2024 2 Af Louise Hededam

Om to måneder er der repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund. Det lyder kedeligt, men det er denne gang mindst lige så vigtigt at møde op og stemme, som det plejer at være.

Den 13. april kan alle klubber være med til at bestemme, hvordan den kommende bestyrelse i Dansk Ride Forbund skal se ud. Og det er et vigtigt valg. Som bekendt har Ulf Helgstrand trukket sig fra posten som formand efter at have siddet der i noget, der føles som 100 år. Og med alle de seneste sager om hestevelfærd – og svaret til Det Dyreetiske Råds kritiske rapport lige på trapperne – vil det være helt gak, hvis vi ikke sørger for at få en bestyrelse, der vil arbejde for hestevelfærd som det allervigtigste.

Jeg har kigget lidt på udvalget af kandidater. Der er kun ét bud på en formand, nemlig Dan Boyter, som forbundet selv har anbefalet. Formanden sidder kun for et år ad gangen, så der er en mulighed for at smide ham af posten relativt hurtigt, hvis ikke han får udrettet noget særligt. Jeg synes dog, Dans profil er rigtig spændende og glæder mig til at se, hvad han kan få sat i værk. (Red.: Dan er på valg igen næste år, men ellers sidder formanden i to år og ikke ét, som jeg har skrevet).

Flere gode kandidater

Fire af de opstillede kandidater sidder i forvejen i bestyrelsen, og to af dem har lavet et skriv om deres motivation for at tage endnu en periode. Især Jørgen Mertz lader til at ville den vej, jeg synes, vores sport skal. Han har i øvrigt også – ganske klogt – undsagt Andreas Helgstrand i det interview, TV2 Nord for nylig har lavet.

Af de øvrige otte opstillede kandidater kender jeg faktisk fem. Et par af dem personligt, de andre gennem sporten. Lad mig lægge ud med Nathalie zu Sayn-Wittgenstein aka Prinsesse Nathalie. Det har givet en del omtale, at Nathalie er blevet opstillet til bestyrelsen, og det er godt. Den omtale, vores sport ellers får, er ikke alt for god i øjeblikket. Motivationen fra Nathalie er ganske kort, men til dr.dk har hun blandt andet understreget, at der skal gøres noget ved kommunikationen i forbundet:

– For mig at se, er kommunikation noget, som overhovedet ikke eksisterer i rideforbundet lige nu. Du kan ikke tale med dem. Klubberne har ideer og smider dem op i luften, og de bliver ikke grebet af forbundet. Det skal vi have ændret.

– Rytterne bliver ikke hørt. Min fyring eller opsigelse blev aldrig talt om med rytterne. Da en gammel landstræner i min aktive tid fik en ny kontrakt, blev vi ryttere ikke spurgt, om det var en god ide. Han fik den bare, sagde Prinsesse Nathalie altså til dr.dk.

Den elendige kommunikation i forbundet er jo bekendt en af årsagerne til, at jeg tidligere i år forlod et af de stående udvalg i DRF. Derfor betyder det meget for mig, at kandidaterne går ind for mere åben kommunikation.

De andre ‘kendte’

Linnea Ericsson-Carey og Jakob Leth har jeg også et vist kendskab til. Linse har sendt en motivation ind, men den har ikke rigtig overbevist mig om, at hun er den rette kandidat. Og Leth har ikke offentliggjort en egentlig motivation, så ham kommer jeg heller ikke til at anbefale min egen bestyrelse at stemme på. Der ligger til gengæld en motivation fra Helle Kristensen, som jeg kender en del til. Helle står blandt andet bag sitet Uanvendelig eller ridehest – og er temmelig nørdet i forhold til kombinationen af hestevelfærd og ridesport. Helle er også journalist, så hendes fokus på kommunikation er vigtig.

Fra det, vi vel nærmest kan kalde egne rækker, kommer Sally Schlichting, ejer af Søborggaard Hestecenter i Nordsjælland. Jeg har haft hest stående deroppe for mange år siden – og har altså kendt Sally i snart 20 år. Sally har særligt én egenskab, som kan vise sig at være en stor fordel i bestyrelsen: Hun er røvirriterende og bider sig gerne fast, hvis hun mener, noget skal gøres anderledes. Derudover lever og ånder hun for sporten og har et stort kendskab til military, – og så er hun også repræsentant for en klub med rideskole.

De ukendte kandidater

Charlotte Kjærgaard er et mere ukendt blad for mig. Jeg har en ide om, at jeg har set hendes navn før, men jeg ville ikke kunne placere hende. Hendes motivation og cv viser dog en masse kvaliteter, blandt andet et hjerte, der banker for klubber og rideskole, erfaring med kommunikation – og glæde ved evidensbaseret viden. Især det sidste er det rart, der er nogen, der sætter pris på.

Den sidste kandidat med en motivation er Caroline Tvedebrink Elsner, som jeg heller ikke kender, men måske har set på en startliste på et tidspunkt. Hendes motivation gjorde mig ikke supermeget klogere, men hun lader til også at have fokus på kommunikation. Og så repræsenterer hun tilsyneladende også os ryttere.

Tag til Fyn, send en ven, giv en fuldmagt

Min klub, Haslev Køre- og Rideforening, har godt 100 medlemmer. Det udløser to stemmer. Min anbefaling vil være, at vi giver den ene stemme til Nathalie. “Men hun skal da nok blive stemt ind”, vil du måske tænke. Der har jeg bare set nok X Factor til at vide, at der også skal være nogen, der stemmer på favoritterne. Ellers ryger de hjem.

Vores anden stemme foreslår jeg at sætte på enten Sally, Helle K eller Jørgen. Så må vi se, om bestyrelsen bakker op om det.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den klub du er medlem af, tager til Fyn til repræsentantskabsmødet d. 13. april, så find ud af det. Man har vist nok mulighed for at sende sine stemmer med via en fuldmagt, så en anden klub kan aflevere dem. Og lige netop i år vil det være ekstra dumt ikke at stemme.