Derfor er din hests hove virkelig grimme lige nu

Derfor er din hests hove virkelig grimme lige nu

8. juni 2024 Af Louise Hededam

Det der med at gå seks uger mellem smedens besøg – glem det lige nu! Hovene flosser og flækker, og skoene ryger af til højre og venstre.

Vi er fire, der har smed til vores i alt fem heste samtidig. Bjarke, vores smed, sørger selv for at komme med seks ugers mellemrum, og så sørger vi for, at en eller to af os er der til at tage hestene ind fra fold og lukke dem ud igen. Men i de her måneder om foråret og i forsommeren er det ikke nok med smed hver sjette uge.

Vådt og tørt er skidt

Det forår, vi har haft i år, har været præget af to ting: Ekstremt meget vand i april efterfulgt af den varmeste maj (globalt set, men også dejligt varm herhjemme). Og det er bare noget møg for hovene. Det fugtige vejr gør hovene bløde, så de bliver mere modtagelige for revner og slid. Og når det så bliver tørt i vejret, så bliver hovene mere sprøde og har nemmere ved at flække.

Vores heste går på store græsfolde året rundt, så ingen af dem har stået i deciderede mudderhuller, men med al den regn, vi fik tidligere, har der altså været vådt nærmest nonstop. Selvfølgelig kom de jo ind på tørt underlag, når de kom på boks, men eksponeringen for fugt var voldsom i den periode.

Hård bund og blød bund

Og når det så bliver tørt, så bliver underlagt hårdt at gå på. Det slider selvsagt på hovene. Her er vores folde det mindste problem, for jeg synes faktisk ikke, de er blevet stenhårde. Der er også en del græs på mange af dem (det giver så nogle andre problemer, som jeg har beskrevet her), og det føles bare blødere at gå på end den bare jord.

Men vi skal jo også ride, og her vil underlaget som udgangspunkt slide på hovene. Grus, sand og andre toplag slider jo i sig selv, men jo hårdere og tørrere banen er, jo værre vil det være for hovene. Vi har tre baner foruden springbanen, som er en græsbane med grus i. En 20 x 40-bane, der lige har fået ny bund og har et tykt lag sand på toppen. Den er lidt tung at ride i, men med mere fleksibilitet end de andre.

Så har vi en gammel bane, som nok måler 25 x 65, og som er min favoritbane at ride på. Der er ikke skiftet bund længe, og den trænger på sin vis, men den har bare noget mere bounce, og jeg kan simpelthen mærke forskel på Fritz, når jeg vælger den bane. Især fremfor vores sidste mulighed, som er en 70 x 80, som jeg husker det. Den er helt plan og fin, og det er også her, vi lægger vores to lange dressurbaner, når vi holder stævner. Men den er hård. Der ligger stenmel på toppen, og medmindre det er vådt, pakker det sig og bliver hårdt. Så den rider jeg selv mindst muligt på.

Variation og pleje

Fritz med nylakerede negle. Jeg bruger Hoof Oil fra Nathalie

Selvfølgelig slider det også, når vi så rider på vejen for at give hesten noget andet at glo på end ridebanen. Det tager jeg med. Og så er bevægelse godt, så heste i boksro vil være i større risiko for at udvikle hovproblemer.

I det daglige giver det god mening at tjekke hoven igennem før og efter ridning, så du har en fornemmelse af, om skoen sidder korrekt, og om der er andre udfordringer. Jeg tænker heller ikke, det skader at smøre hoven med olie i ny og næ. Dog skal man være opmærksom på, at hvis hoven lukkes inde i olie, kan den ikke optage fugt naturligt. Og så kan nogle olier fremkalde irritation – fx tea tree oil.

Kig også på foderet

Hovene er jo lige som alt muligt andet i kroppen også afhængige af mineraler for at kunne fungere. Især biotin og zink er nødvendigt, så det er vigtigt, at din hest får det gennem sin fodring. Umiddelbart er der både zink og biotin i mange typer af gængs krybbefoder, så det er noget med at sætte sig til at regne på det samlede indhold – eller spørge sin foderkonsulent – hvis man er i tvivl om, hvorvidt hesten får den nødvendige mængde. Og her om sommeren er der jo ekstra grund til at være opmærksom, hvis hesten primært lever af græs. Der er både biotin og zink i græsset, men du kan ikke være sikker på, at det er i tilstrækkelige mængder.

Jeg har netop bestilt Vitalbar fra Equifirst for at sikre mig, at Fritz er dækket ind resten af sommeren. Det burde jeg have tænkt på, allerede da de kom på døgngræs for en måneds tid siden.

Og så er regelmæssigt besøg af smeden jo også en forudsætning for god hovsundhed. Vi kører med lidt kortere interval til næste skoning, så vi forhåbentlig kan få ordnet hove, før de sprækker alt for meget, eller skoene igen flyver af.