Kan ridesporten tåle mere dårlig omtale?

Kan ridesporten tåle mere dårlig omtale?

18. juli 2024 Af Louise Hededam

Et optrin under Falsterbo trækker overskrifter. Om godt en uge begynder OL i Paris med ridesporten blandt de første sportsgrene. Vi kan ikke tåle mere ballade.

Først blev Carina Cassøe Krüth smidt hjem fra Falsterbo, fordi der var fundet en skramme ved munden på hendes hest, Svalegårds Hot Driver. Træls for Carina, men ikke helt så træls for den hest, der slipper for at konkurrere med potentiel smerte i munden. Mere på fokus på hestevelfærden, lød det. Og det kan vi da kun bifalde – især med OL lige om hjørnet.

Blod er nemt

Screendump af artikel fra Aftonbladet

Men så gik der lidt flere dage til det kæmpestore stævne i det svenske, og nu var det tid til Grand Prix-springning. En svensk publikum har slæbt sin mand med ud for at se på opvarmningen, og de opdager først en hest med blod i munden. Fortæller det til en steward, og ekvipagen bliver herefter angiveligt disket pga blodreglen. Fint – ikke noget at komme efter her. Udover selvfølgelig snakken om, hvorfor hesten bløder, og om det er nok at blive disket for at undgå gentagelse. Men det er en anden snak. Tror jeg.

… diskvalifikation for rollkur er åbenbart sværere

Den svenske publikum ser imidlertid også flere tilfælde af rollkur på opvarmingen, som hun filmer. Og desuden gør hun stewards på pladsen opmærksom på. Lang historie kort: Stævnet sætter nu en vagt til at holde øje med den her publikum, indtil der kommer politi og eskorterer hende væk fra opvarmningen. Hun har angiveligt forstyrret rytterne.

OL er for alle

Næste fredag begynder OL, og noget af det første, der kan følges af tv-seere over hele verden, er ridesport. Det plejer at være sådan til OL, at seere ser alt muligt, de ikke normalt går op i. Sådan bliver det også denne gang. Og måske får ridesporten endda ekstra seere pga den (mod)vind, der lige nu blæser over os.

Så jeg håber inderligt, at der bliver slået hårdest muligt ned på de tilfælde af ridning eller anden håndtering af hestene, som ikke falder ind under de regler, der nu engang er stillet op for at sikre hestevelfærden. Træerne vokser ikke ind i himlen, og der kunne have været ændret alt muligt allerede. Men mit håb er, at vi som minimum ser de gældende regler overholdt og håndhævet. Og lader være med at gå efter budbringerne.