Nu er ridning sgu kun for de rige

Nu er ridning sgu kun for de rige

8. november 2023 11 Af Louise Hededam

Det koster efterhånden så meget at have hest, at det kun er familier med virkelig god økonomi, der kan være med. Det kan godt blive afgørende for sportens fremtid.

Først var det finanskrisen, så var det energikrisen som følge af krigen i Ukraine, og så spiller et par år med tosset vejr også ind: Det koster mange penge både at købe, eje og ride heste. Som jeg har skrevet om tidligere, er der en risiko for, at jeg står uden ridehest om et par måneder. Og efter en skilsmisse og et hussalg på et tidspunkt, hvor markedet var helt i bund, har jeg ikke nogen opsparing. Og så er det nok nærmest umuligt at kigge sig om efter en ny.

Ved vi egentlig, hvad det koster?

Spørgsmålet er også, om min økonomi overhovedet kan bære at have en rigtig konkurrencehest. En ting er de faste udgifter som opstaldning og smed. Det skal jeg jo fortsat betale for Fritz, hvis han kommer sig og kan være hyggehest. Jeg står ret billigt for 2800 kr/md inklusiv alt andet end mugning. Smeden koster i runde tal 800 kr/md (når vi ikke lige bruger specialbeslag). Så er der tænder, vaccine og andre småting, så samlet set er de første 4000 kr/md sat af – og helt ærligt så kan man jo lige så godt runde det op til 5000 med det samme. Så er der også råd til et par røntgenbilleder, lidt osteopatbehandlinger og et sadelmagerbesøg hvert år.

Hertil kommer så udgifterne til undervisning, og der rider jeg vist også rimelig billigt hos Mia Hastrup. Det koster 850 kr for fire gange springning. Min dressurundervisning har jeg for længst sparet væk, men det koster minimum det samme. Vil man ride military, skal der også lidt terræntræning til, og det koster hurtigt 500 kr pr gang.

Ah, du vil også ride stævner?

To starter hveranden weekend til springstævne på Sjælland koster mellem 500 og 800 kroner om måneden. Jeg formoder, det er det samme til dressurstævner (som jeg ikke har startet i ca. 100 år). Militarystævner koster ikke under 500 kr for en start herhjemme, og hvis man så gerne vil ride stævne i Jylland over flere dage, så er de første 2000 kr brugt.

Og hvis jeg skal have en militaryhest, så er det for at gå all in på træninger og konkurrencer. Og det får jeg bare ikke råd til foreløbig. I hvert fald ikke før renten og prisen på diesel falder betragteligt.

Alt er blevet dyrere

Og det er så et par af de faktorer, jeg vil kunne mærke. Priserne på foder – og især grovfoder – og bund som halm og piller er jo også steget ret tosset de senere år. Når der er mangel, stiger priserne, og her har både krigen i Ukraine og sommerens vejr med tidlig tørke efterfulgt af en lang periode med regn, spillet ind. Derfor kan vi nok godt forvente stigende priser på opstaldning.

De mennesker, vi er afhængige af – trænere, smed, dyrlæge m.fl. – har jo også oplevet, at brændstof, produkter, mad, husleje, evt. lønninger osv er blevet dyrere. Og selv hvis deres omkostninger falder, vil det tage noget tid, før det afspejler sig i faldende priser for os andre.

Nye ryttere

Jeg hjælper til med noget holdundervisning på den lokale 4H-gård i øjeblikket. Der kommer piger, som enten bruger det som supplement til undervisning på en rideskole. Eller, som det er tilfældet for de fleste, kun rider på 4H. Det er ultrabilligt at komme på 4H-gården, og det er også rimelig billigt at ride den holdundervisning, der bliver udbudt én gang ugentligt 3½ måned om året. Rider man al holdundervisning og betaler medlemskab, slipper man vist omkring 2500 kr for et år. Det er ikke dyrere end at gå til fodbold, gymnastik eller lignende. Men for mange er det ikke nok at ride på den måde.

Et par af pigerne derude er begyndt at søge parter. Katrine, som har overtaget Fille efter Agnes (og Tilde), kommer egentlig fra 4H, men fik så part på Fille og rider nu også to andre ponyer, hvor Fille er opstaldet. Hun har været heldig. For parter på de gode ponyer hænger ikke på træerne, og det næste skridt, nemlig at købe en pony, kan være ganske uoverskueligt for mange almindelige familier.

Så jeg er helt oprigtigt bekymret for, om det er blevet så dyrt at købe hest, have hest, få undervisning og ride konkurrencer, at vi ser færre nye ryttere komme ind. Og at sporten i fremtiden kun bliver for de rige.

Er talentmassen stor nok?

Det vil ærgre mig, hvis det kommer til at knibe med at finde unge talenter fremover. Nu ved jeg godt, at der i det hele taget er noget oprør omkring sporten og de metoder, vi (nogen) rider efter. Men hvis det lykkes at finde et niveau, hvor vi stadig kan dyrke vores sport sammen med vores højtelskede dyr, så skal der jo også være nogen til at starte til stævnerne.

Når jeg følger lidt med på sidelinjen, ser det fortsat ud til, at der er unge piger og drenge, der gerne vil ride, og har forældre, der gerne vil og kan betale. Dansk Ride Forbund laver ikke rigtig noget statistik, så det er svært for alvor at få et overblik over, hvem der rider hvad – set over en længere årrække.

Jeg har tænkt meget over, om det kan gøres anderledes – det her med økonomien. Men jeg ender altid i en blindgyde. Det er svært for mig at regne ud, hvem der skulle score kassen på, at det er så dyrt. Ingen af dem, jeg betaler for ydelser til mine heste, tjener vildt meget på det. Men måske er vi blevet for dårlige til at deles om tingene og på den måde gøre det billigere, måske er er for mange, der har heste stående hjemme, og vi forventer måske også bare for høje standarder hele vejen rundt?!

Hvad tænker du?

Her kan du læse nogle af mine tidligere indlæg:
Hvem slår sporten ihjel?
Når hestene ikke længere kan bruges til ridning, skal de så bare dø?

(Topbilledet er taget af Bent Ursin, resten har jeg vist selv klaret i denne omgang)